"Vanilja on maailmanluokan mauste"
Vaniljajauhe sopii täydellisesti pannacottaan, jogurttijäätelöön tai vaikkapa illan juustokakkuun. Kun omistautunut kotikokki David Tanentsapf päättää illalliskutsunsa kotonaan Etelä-Tukholmassa, hän tekee sen usein aidolla luomuvaniljajauheella Khoisan Gourmetilta. – Tämä on maailmanluokan mauste, eikä mikään muu vanilja pääse lähellekään, hän sanoo.
Kokenein ottein David Tanentsapf vatkaa puoli desilitraa sokeria, puoli teelusikallista luomua Khoisan Gourmetin aitoa Bourbon-vaniljajauhetta ja puoli teelusikallista Agar Agaria puolikkaaseen litraan kuohukermaa, joka lämpenee hitaasti ja varovasti liedellä. Kun tämä hurmaavan tuoksuinen seos alkaa lopulta kiehua hiljalleen, hän sekoittaa jatkuvasti, ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin hän nostaa kattilan pois liedeltä.
Sen jälkeen hän kaataa pannacotan viiteen tyylikkääseen jalalliseen lasiin, jotka siirtyvät nopeasti kahden tarjottimen päällä jääkaapin alimmalle hyllylle odottamaan illan illalliskutsuja.
Yhden maailman herkullisimmista jälkiruoista valmistaminen on todella yhtä helppoa kuin nopeaa.
– Nyt se on käytännössä valmis, joten tämän vaikeampaa se ei ole. Muutaman tunnin kuluttua, kun pannacotta on hyytynyt ja on aika tarjoilla jälkiruoka, otan lasit jääkaapista, koristelen ne marjoilla ja tarjoilen. Kaverit tulevat olemaan aivan häkeltyneitä ja uskovat, että olen oikea mestarikokki – tiedän sen aiemmista illallisista. Todellisuudessa kuitenkin Khoisan Gourmetin vaniljajauhe on se todellinen tähti. Se voi todella nostaa makuja lähes taianomaisella tavalla, David Tanentsapf kertoo.
Vie ruoanlaittosi seuraavalle tasolle!
Täältä löydät Khoisan Gourmetin parhaat reseptit.
Illan jälkiruoka valmistuu nopeasti ja helposti hyvissä ajoin ennen illallista.
Keittiön varastot täynnä vaniljaa
David naurahtaa.
Hän pitää sekä ruoanlaitosta että leivonnasta, ja hänen kumppaninsa esitteli hänelle Khoisan Gourmetin erilaiset vaniljatuotteet. Sen jälkeen hän ei ole edes harkinnut muita vaihtoehtoja. Nyt keittiön kaapista löytyy sekä heidän vaniljajauheensa, kokonainen luomulaatuinen Bourbon-vaniljatanko että vaniljatahna – ja vanilja on myös ahkerassa käytössä.
Juustokakussa? Ehdottomasti.
Jäätelössä tai sen päällä? Totta kai.
Luonnonjogurtin ja marjojen kanssa? Myös se.
– En tiedä montaa tilannetta, joissa vanilja ei sopisi, sillä se toimii lähes kaikkeen. Se on aivan uskomaton mauste, eikä vain jälkiruokiin. Kun teen smoothien, laitan siihen usein vähän vaniljajauhetta tai vaniljatahnaa. Täytyy vain olla varovainen, ettei käytä liikaa, sillä tämä on aitoa vaniljaa, jossa on todella voimakas maku, David jatkaa.
Pannacotta ekologisella Khoisan Gourmetin aidolla Bourbon-vaniljajauheella on jälkiruoka, joka takaa menestyksen.
Inspiroivia reseptejä maailman eri mauilla
Löydä suosikkireseptisi Khoisan Gourmetilta täältä
Ainoastaan puhdasta, aitoa vaniljaa
Tähän on selkeät syyt.
Khoisan Gourmetin vaniljajauhe on yksinkertaisesti pelkkää puhdasta, aitoa vaniljaa. Vanilja tulee lisäksi Madagaskarilta, jossa on maailman parhaat olosuhteet vaniljaorkideoiden viljelyyn sekä suurin asiantuntemus vaniljan jalostamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Edistynyt viljelyprosessi on todellakin tiedettä itsessään, ja yksi syy siihen, miksi aito vanilja kuuluu maailman kalleimpiin mausteisiin.
Vaniljaorkidean kypsyminen täysikasvuiseksi kasviksi kestää kolme-neljä vuotta – ja sen jälkeen se pölytetään käsin. Tämä on yksi syy siihen, miksi vanilja on yksi maailman kalleimmista mausteista.
Jos tarkastelemme tätä erittäin monimutkaista prosessia lyhyesti:
Vaniljaorkidean kasvaminen kypsäksi kasviksi kestää kolme-neljä vuotta, ja silloin sen kukka pölytetään käsin. Lisäksi orkidean on tultava pölytetyksi juuri oikeana päivänä, jotta sen maku olisi paras mahdollinen. Tämä tapahtuu, kun aurinko paistaa oikeasta kulmasta, sää on täydellinen ja kasvi on kaikkein vastaanottavaisin. Sen jälkeen viljelijät odottavat yhdeksän kuukautta, että vihreä hedelmä, vaniljatanko, kehittyy.
Täältä löydät Khoisan Gourmetin parhaat reseptit
Etsitään täydellistä kosteuspitoisuutta
Kun tämä vaihe on valmis, viljelijät poimivat hedelmän ja upottavat sen nopeasti kiehuvaan veteen, mikä pysäyttää sen kehityksen. Sen jälkeen tanko täytyy kuivata, mikä muuttaa sen ruskeaksi. Tämä kuivatusprosessi tehdään useassa vaiheessa useiden kuukausien aikana. Kaikki hedelmät kuivataan auringossa, sen jälkeen ne keitetään uudelleen, ja sitten ne kuivataan jälleen… Lopulta vanilja saavuttaa täydellisen kosteuspitoisuuden, jolloin sen maku on parhaimmillaan.
Vanilja kuivataan useassa vaiheessa useiden kuukausien aikana.
– Luin siitä jostain, artikkelista maailman kalleimmista mausteista, ja olin aivan ällistynyt! Ajatella, millainen käsityö ja kärsivällisyys tämän kaiken takana on. Mutta totta kai se tuottaa myös upean lopputuloksen, sanoo paikallinen vaniljakonossöörimme.
Khoisan Gourmetin purkkeihin päätyvä luomu vaniljajauhe – ja David Tanentsapfin pannacotta – ei ole mitään muuta kuin puhdasta vaniljaa. Kun nämä hurmaavan tuoksuiset vaniljatangot saavuttavat heidät, he jauhavat ne yhdessä vaniljansiemenien kanssa ja pakkaavat ne purkkeihin.
Sertifioitua luomu vaniljaa
Jos ostat 10 grammaa Khoisan Gourmetin vaniljajauhetta, saat todella aitoa, täydellistä vaniljaa. Se on myös sertifioitua luomuvaniljaa, mikä tarkoittaa, että sen voi ostaa hyvällä omallatunnolla, sillä se on viljelty sosiaalisesti vastuullisella tavalla.
– Se saattaa maksaa hieman enemmän kuin muu vanilja, mutta saat niin paljon enemmän rahoillesi vastinetta Khoisan Gourmetin kanssa. Saat vaniljaa, joka on viljelty hyvissä olosuhteissa, ja se on herkullisempaa kuin mikään muu, mitä olen maistanut, sanoo David Tanentsapf.
Tätä mieltä olivat myös illan vieraat yksimielisesti, kun pannacotta oli levännyt tarpeeksi jääkaapissa ja jälkiruoka lopulta kruunasi illallisen.
Pannacotta, joka ei ehkä koskaan ole maistunut paremmalta.
Khoisan Gourmetilla on useita erilaisia eksklusiivisia tuotteita vaniljaperheessään.